Home Top menu Blog Proč na foil s helmou

Proč na foil s helmou

Proč na foil s helmou

Helma na wingfoil je povinná pouze na závodech, ale pro rekreační využití povinná není.

Ale je dobré ji používat stále. Starší ročníky si určitě pamatují doby, kdy se na lyžích i na kole jezdilo bez helmy. Nyní je poměrně běžný standard, že na lyže si člověk bere nejen helmu, ale i páteřák. 

Proč si brát helmu na wingfoil? Protože hlava je to nejcenější, co máte. Mnoho lidí namítne, že se přeci padá do vody. Jenže se vzrůstající rychlostí je voda tvrdší. Největším nebezpečím je protržení bubínku. Stačí spadnout uchem na vodu a je to hned. Padáte totiž nejen v rychlosti, ale i z větší výšky, kdy energie nárazu rapidně roste. Centrum stability člověka vychází právě ze středního ucha. Bez stability si nezajezdíte. 

Dalším problémem je náraz do boardu nebo wingu. To se nestává moc často, ale stát se to může. Pokud vás board omráčí, tak i když budete mít vestu, máte problém. Je tedy dobré helmu nosit.

V neposlední řadě je to i viditelnost. Na závodech windsurf foilů existuje i předpis, že helma musí být na vodě dobře vidět. Ulehčí se tím záchranné práce.

Koneckonců helmy mohou být i pěkný doplněk. Všiměte si, že značné množštví profíků, viz třeba Balz Muller bez helmy na foilu uvidíte málokdy. Jak si jednou zvyknete, pak už helma nevadí.

Helmu si koupíte v každém obchodě se sportovním vybavením. U nás na eshopu například ZDE

Fotogalerie